arrow_drop_up arrow_drop_down
10 december 2018 

De 6 vergissingen die je als beginnend DJ absoluut niet mag maken!

Deze 6 vergissingen hoef je als DJ niet te maken!

Elke weg naar de top bewandel je met vallen en opstaan echter kun je  sommige vergissingen voorkomen door onderstaande te lezen.

Welke vergissingen moet je als DJ absoluut niet maken:

1. Je vasthouden aan de play list die je van tevoren hebt gemaakt met jou favoriete liedjes.

Wat jij leuk vindt hoeft een ander niet leuk te vinden daarom is een gesprek met de opdrachtgevers zo belangrijk. Je kunt dan al een beeld krijgen van de genres die je zou kunnen (moeten) draaien.

Ook zullen er verzoekjes komen en als je hier geen ruimte voor open laat zal dit een negatief effect hebben op je set. Neem dus genoeg muziek mee en kijk en hoor wat er speelt bij je publiek.

Je optreden als DJ gaat niet om jou maar om het publiek, je geeft meerwaarde aan het event (de dansvloer en de eventuele omzet) en uiteraard zal je de opdrachtgever ook tevreden moeten houden.

2. De meest succesvolle hits meteen aan het begin draaien.

Als je meteen begint te pieken houdt je niks over oftewel heb je je knallers al gedraaid als je ze nodig bent. Bijvoorbeeld als ze aangevraagd worden of als je de avond naar een hoogtepunt wil/moet brengen.

3. Beat mixen terwijl de tracks helemaal niet bij elkaar passen.

Ga niet ten koste van alles proberen te mixen. Doe dit alleen met tracks die met elkaar matchen, probeer niet onmogelijke liedjes aan elkaar te breien. Wees kritisch op wat je mixt, niet alle genres, tempo en tracks passen bij elkaar. If it does not flow it does not go.

4. Niet naar het publiek kijken.

Wat er ook gebeurt, je houdt altijd je publiek nauwlettend in de gaten. Iedereen die je afleidt op dit gebied moet je vriendelijk verzoeken weg te gaan of uit de weg te gaan. Als je je publiek niet blijft ‘lezen’ loop je grote kans de verkeerde tracks te draaien. Met het gevolg dat je vanuit paniek het helemaal fout laat lopen. Als je mist dat een track aanslaat of niet aanslaat (dansvloer loopt leeg) ga je met je volgende uitgekozen track de mist in of laat kansen liggen. Als iets aanslaat wil je daarop voortborduren en als een track niet aanslaat moet je meteen zorgen dat je iets anders draait.

5. Draai niet alle verzoekjes.

Als je weet dat een verzoekje absoluut niet aan zal slaan moet je het nooit en te nimmer draaien. Sommige mensen hebben een slechte smaak of hebben iets met een nummer dat niet gedeeld wordt met de rest van het publiek.

Maak wel op een positieve manier duidelijk aan de gast waarom je het niet kan draaien en probeer hem een ander verzoekje te laten doen. Beloof niks en hou hem of haar te vriend, je staat er voor de gasten/ het publiek.

Houd in je achterhoofd dat je nooit iedereen tevreden kan stellen maar doe uiteraard wel je uiterste best dit wel te bereiken.

6. Wachten met draaien totdat de eerste mensen binnen komen.

Zorg ervoor dat de eerste gasten van het event al voor de deur de beats kunnen horen en als ze binnen komen meteen al een DJ zien staan die bezig is hen te vermaken. Zorg vanaf het begin dat jij de avond bepaald in samenwerking met alle gasten en dat betekent dus ook de eerste gasten. Wacht niet totdat je vindt dat er in theorie genoeg mensen zijn voor een volle dansvloer. Meteen beginnen is een must voor het publiek maar ook voor jou omdat je zo meer grip krijgt op alle mensen die verschijnen, dus ook de eerste gasten die verschijnen. Juist van deze eerste gasten heb je verzoekjes nodig zodat je op een snelle manier de eersten op de dansvloer kunt mobiliseren. Sta dus op de plek waar een DJ hoort te staan, achter de DJ booth.

Over de schrijver
Initiatiefnemer en oprichter van DJ-Life. Tevens eigenaar van Paintglow Europe en werkzaam als allround DJ, Voice-over en Radio DJ.
Reactie plaatsen

Vind meer artikelen over het DJ vak:

Of kijk, lees en zoek via onderstaande categorieën: